Go to content

Vilhelmsdals Gård



Vilhelmsdals Gård

Mellan de gröna kullarna ringlar den smala grusvägen fram och efter en dryg kilometer uppenbarar sig den fyrlängade gamla skånegården som efter dryga 150 år blivit getgård och gårdsmejeri. På Vilhelmsdal tillverkar vi ostar som vi själva älskar. Våra getter får den bästa tänkbara omvårdnad och mat bestående av hösilage med insådd av flertalet olika baljväxter som t.ex. getärt, gul sötväppling, svartkämpe, luzern, blå lupin mm. Dom väljer själva om dom vill vara ute eller inne och på sommaren äter dom löv, kvistar och bark på våra betesmarker. Det är ganska enkelt; om djuren har det bra och är lyckliga så får vi den bästa mjölken som vi sedan kan tillverka ost av. Vår stora ståtliga avelsbock heter Carl-Filip har egen lya som han delar med Folke som är årets nytillskott. Tidigt på våren föds alla killingarna och lagom till lucia får alla damerna gå på en välförtjänt 3-månaders semester och vila upp sig. Komjölken får vi levererad från Nöbbelövs KRAV-gård som har en mix av olika kossor som ger oss den fett- och proteinhalt som krävs för att tillverka de bästa ko-ostarna. På gården finns också ett gäng frigående höns, en mindre flock gäss, två hundar samt en och annan katt. Här tillverkar vi kärleksfullt ett 20-tal olika ostar, alla med skilda personligheter, smör, yoghurt och filmjölk. Våra ostar innehåller bara mjölk, salt och löpe samt mjölksyrakultur. Inga tillsatser eller annat trams. Arbetet görs helt för hand. All mjölk pastöriseras för hög livsmedelssäkerhet och kvalité.

Christine & Lars Anderberg




Back to content | Back to main menu